Nejdůležitější zásady v přípravě jídelníčku malého sportovce

1. Pravidelnost ve stravě

Energii ve formě jídla dodáváme tělu malého sportovce pravidelně, tj. snídaně ve stejný čas, svačina ve stejný čas, ale i ostatní jídla přibližně vždy v podobnou hodinu.

2. Žádné jídlo nevynechávat

Nevynechávat snídani, ani jiné jídlo přes den, je velmi důležité nezapomínat na svačinu před i po tréninku, nezbytná je i druhá večeře.

3. Kvantita

Jídla nesmí být málo ani moc, malý sportovec by se neměl přejídat, ale ani hladovět, nesmí trénovat nalačno, energii dodáváme v dostatečném množství.

4. Pestrost

Jídlo musí být velmi pestré, aby nechyběly žádné důležité živiny, aby tělo fungovalo co nejlépe, dobře se vyvíjelo, rostlo a zvládlo trénink.

5. Kvalita

Jídlo musí být i velmi kvalitní, aby malý fotbalista získal dostatek energie a živin a nebrzdilo jej dlouhé trávení nezdravých a nevhodných potravin.

6. Co je psáno, to je dáno

Zapisujte v kolik hodin a co (ideálně také i množství) malý sportovec sní a vypije, abyste měli představu zda jí pravidelně, dostatečně často, nevynechá jídlo, nejí moc ani málo. Ukáže se, jestli je strava dostatečně pestrá, kvalitní a jestli je pitný režim v rámci pohybu a celého dne odpovídající.